Joulukalenterin luukku 16: mennään museoon

Joulun ja vuodenvaihteen vapaa-päivien ohjelmaan voi hyvin sisällyttää hieman kulttuuria: taidetta, tiedettä, historiaa jne. museovisitiin merkeissä. Tässä on syksyn mittaan tullut vierailtua monessa museossa ja näyttelyssä, ja muutama kohokohta onkin tässä nyt mainio nostaa esiin, niin niissä ehtii vielä vieraillakin tässä vuodenvaihteen molemmin puolin.

SINEBRYCHOFFIN TAIDEMUSEO

Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingin Bulevardilla on näyttely upeista japanilaisista puupiirroksista: Kirsikkapuun alla – japanilaisia puupiirroksia vie katsojan kiehtovalle matkalle Edo-kauden (1600–1868) Japaniin. Esillä on puupiirrostaidetta ajalta, jolloin Japanin kulttuurilla oli tilaa kehittyä omaleimaiseksi. Näyttely on avoinna 15.1.2023 saakka.

Seuraava on lainattu suoraan museon kotisivulta:

Kansallisgallerialla on ainutlaatuinen yli 900 japanilaisen puupiirroksen kokoelma. Se koostuu Utagawa-koulukunnan taiteilijoiden, erityisesti aikakauden suurimpien mestareiden, kuten KunisadanToyokunin ja Kuniyoshin puupiirroksista. Kokoelmaa esiteltiin edellisen kerran laajemmin näyttelyssä vuonna 2000. Nyt Sinebrychoffin taidemuseossa on esillä yli 140 teosta Kansallisgallerian kokoelmasta.

Kirsikkapuulla on erityinen merkitys japanilaisessa kulttuurissa – elämänkierto punoutuu kirsikkapuiden vuodenkiertoon. Vuoden tärkein juhla on hanami, kukkien katseleminen, joka ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen. Kirsikkapuut ovat läsnä monissa kuva-aiheissa: viehkeät naishahmot kulkevat kirsikkapuiden alla ja kabuki-teatterin roolihahmojen taustalla kiertyvät kirsikkapuiden koristeelliset muodot. Puupiirrosten maailman kautta pääsemme kirsikkapuiden äärelle.”

EMMA – ESPOON MODERNIN TAITEEN MUSEO

Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeessä sijaitseva EMMA – Espoon modernin taiteen museo on saanut jättipotin, kun kauppaneuvos Kyösti Kakkosen keräämästä valtavasta yli 10 000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelmasta noin 1300 teosta on saanut pysyvän paikan museossa. Vuonna 2020 Kyösti Kakkonen, EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Espoon kaupunki solmivat yhteistyösopimuksen, jonka seurauksena Collection Kakkonen ja sen pitkäaikaista esittämistä varten rakennettu uusi näyttelytila avautuivat Näyttelykeskus WeeGeessä marraskuussa 2022.

Kakkonen Colletion sisältää merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia 1800-luvun lopulta tähän päivään. EMMAan talletetut noin 1300 teosta keskittyvät kokoelman ytimeen: suomalaiseen keramiikkaan ja lasiin. Taiteilijoiden esittely, kuusi teemakokonaisuutta ja vaihtuvat esillepanot kertovat suomalaisesta muotoilusta eri näkökulmista. Esillä on taide-esineitä sekä rajattuja sarjoja. Näyttelyssä voi tutustua taideteollisuuden helmiin, muotoilun klassikoihin ja harvinaisuuksiin sekä muotoilun raja-aitoja ravisteleviin taideteoksiin. Ja tähän kokoelmanäyttelyyn pääsee tutustumaan museon aukioloaikoina.

AMOS REX

Helsingin ydinkeskustassa Lasipalatsin alla on Amos Rexin taidemuseon koti. Tällä hetkellä siellä ehtii päästä kokemaan upean Hans Op de Beeckin Hiljaisen paraatin, joka on puistomainen kokonaisuus käytävineen ja no niine taideteoksineen. Belgialaisen taiteilijan veistokset, joita tässä näyttelyssä on 25, ovat vuosilta 2015-2022. Tähän näyttelyyn ehdit tutustua 26.2.2023 saakka.

Museokortin sivulta:
Kiiltävä saippuakupla leijailee korkealla. Nuori poika jännittää jousipyssynsä. Hänen selkänsä suoristuu ja silmänsä sulkeutuvat juuri ennen imukupillisen nuolen kimpoamista. Mustavetisen lammen pintaan heijastuu peilikuva unessa lipuvasta lautasta, jolla lepää tyttö. Minkälainen maailma avautuu hänen suljettujen silmiensä alla? Piano odottaa äänetönnä. Metsäkauris käännähtää. Maailman sävyt ovat tiivistyneet harmaaksi. Tapahtumilla on tunnistettava muoto, mutta liike on jähmettynyt hetkeen. Puistomaista näkymää yhdistää samanaikaisesti tuttu ja tuntematon — toisaalta aika ja ajattomuus. 

Taiteilija kutsuu kävijän vaeltamaan arvoituksellisessa, elämän eri vaiheita kuvaavassa puistossa, jossa liike on jähmettynyt paikoilleen. Näyttelyn ikään kuin tuhkaan peittynyt maisema johdattaa hidastamaan tahtia ja kannustaa peilaamaan sisäänpäin — hiljentymään hetkeen.

Kaikki edellä mainitut näyttelyt ovat jokainen vierailun jälkeen kirvoittaneet sanat ”uskomattoman upea!”, ja tämä kulunut syksy onkin ollut museoissa ahkerasti vieraileville vaareille erityisen kiinnostava ja tehnyt meidät erityytyväisiksi. Mitähän kaikkea ensi vuosi tuokaan tullessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s