Vappusiman tekoon

Koskaan en ole simaa tehnyt. Tänä vuonna tilanne on toinen, sillä päätin kokeilla tämän suomalaiseen vappuperinteeseen kuuluvan kuplivan juoman valmistusta. Reseptejähön on sitten tuo netti pullollaan, ja monessa mitä kummallisempia mausteita: basilikaa, granaattiomenaa, mustaherukkaa, inkivääriä… Näyttää siltä, että vain mielikuvitus on rajana. Minä päädyin melko turvalliseen ja tuttuun eli siihen perinteiseen sitruunalla maustettuun versioon mutta johon laitoin lisäksi limettiä.

Koska kulutus tässä meidän kahden hengen vaaritaloudessa ei liene suuren suuri, kun vieraitakaan ei ole tiedossa, niin tänä vuonna annos sai olla mahdollisimman pieni. Ohjeissa yleensä saadaan 4-5 litraa valmista juomaa, joten jouduin soveltamaan 4 litran ohjeesta puolittamalla. Pari litraa vaikutti sopivalta simamäärältä ja tuota pienempi määrä olisi ollut kenties hankalampi saada onnistumaan, kun sitä hiivaakin tulisi vain hyppysellinen.

Tämä käyttämäni ohje on sovellettu eri reseptien pohjalta:

  • 2 litraa vettä
  • 160 g fariinisokeria
  • 65 g sokeria
  • 1 sitruuna (n. 150 g)
  • 1 limetti (n. 70g)
  • 1/2 tl kuivahiivaa

Ensin keitetään 1 litra vettä kattilassa ja lisätään sokerit. Kun sokerit ovat liuennut, lisätään sitruunan ja limetin kuori ja niiden puristettu mehu sekä 1 litra vettä. Tästä otin noin desin verran nestettä erilleen, johon liuotin kuivahiivan. Lopuksi yhdistin sen muuhun (sopivasti jäähtyneeseen) nesteeseen ja jätin huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Sitruunan ja limetin kuoret nousivat yön aikana pinnalle. Tästä sitten seuraavaksi pulloihin kehittymään.

Seuraavana päivänä noin vuorokauden huoneenlämmössä olemisen jälkeen siivilöin siman kahteen pulloon. Tai no toinen oli sellainen korkkikannella oleva karahvi, kun pulloja ei ollut keittiössä kuin yksi vapaana. Lisäsin ohjeen mukaan teelusikallisen sokeria pullon pohjalle sekä muutaman rusinan indikoimaan juoman valmistumista: kun rusinat nousevat siman pinnalle on juoma valmista nautittavaksi.

Pullotettu sima Valmiina jääkaapissa tapahtuvaa loppukäymistä varten. Korkit on hyvä muistaa laittaa löysästi kiinni, jotta käymisen aikana syntyvä hiilidioksidi ei räjäytä pulloa.

Opin reseptejä selatessa sen, että vaaleaa simaa tehtäessä käytetään vain valkoista sokeria ja mitä tummempaa haluaa, niin sitä enemmän fariinisokeria mulaan. Toinen vinkki on se, että sitrusten kuorta raastettaessa tai kuorittaessa on koetettava välttää valkoisen osan liiallista mukaan raastamista, sillä se aiheuttaa karvautta siman makuun.

Mutta nyt tästä sitten muun vappumenyyn suunnitteluun, kun siman valmistus on hoidettu alta pois.

Mikä on sinun suosikkisima?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s