Joulukalenterin luukku 13: Lucian päivä

Metsiin jo Pohjolan
vaipan luo hanki,
ja maa on valkean
verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo,
Lucia valon suo,
Santa Lucia,
Santa Lucia.

Se on joulukuun 13. päivä ja tänään on Lucian päivä, jota nimen mukaisesti juhlitaan Pyhän Lucian kuolinpäivänä. Juhla kuuluu katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta ei-niin-uskonnollisesti päivää juhlitaan etenkin tuolla länsinaapurissa sekä Suomen ruotsinkielisillä alueilla.

Tänään Lucia ei tosin tuonut tullessaan auringonpaistetta, kun ulkona lumituisku tuntuu vain jatkuvan. Välillä taukoaa ja sitten taas jatkuu. Reilussa vuorokaudessa on lunta tullut aika lailla. Maahan jäädessään se toki näin pimeimpään aikaan antaa valoisuuden tunnetta toisin kuin musta maa. Sisällä kaunis kynttelikkö muiden kynttilöiden tavoin luo kaunista valoaan kotiin.

Viime viikonloppuna käytiin pikkujoulumatkalla Tukholmassa, jossa Lucian päivä otetaan selvästi vakavammin, ainakin kahviloissa ja leipomoissa. Luciapulla eli tuttavallisti lussekatt on s-kirjaimen muotoon leivottu pulla, joka tavallisista pullista yleensä eroaa värinsä puolesta: Luciapulla on keltainen, mikä johtuu taikinaan lisätystä sahramista. Se antaa myös pullalle hienostuneen maun.

Tässä se aika perinteinen lussekatt eli luciapulla
Lussesemla eli luciapullan ja laskiaispullan (ruotsiksi semla) kombo oli eriherkullinen!

Päiväkävelyllä poikettiin Ritorno konditoriaan kahville, ja siellä yllätykseksemme löytyi jotain normaalista poikkeavaa: todella herkullisia luciapullan ja laskiaispullan yhdistelmiä, lussesemloja. Niissä luciapullan sisään on täytteeksi laitettu mantelimassaa, jonka päälle ripoteltu paahdettuja manteleita ja siihen vielä kermavaahtoa till. Kyllä vei kielen mennessään ja pakkaspäivänä tämä mukavasti piristi.

Lussekatt löytyy myös kevyempänä versiona, ja sen voi ripustaa vaikka omaan joulukuuseen ☺️

Talvimyräkästä huolimatta oikein mukavaa Lucianpäivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s