Kevät koittaa ruukkupuutarhaan

Pitkä pimeä talvi ei ole pelkästään meidän kaksijalkaisten kiusana, vaan kodin kukkivia ja viherkasveja koetellaan myös. Joskus talvi voi olla kohtalokas, ja reippaasti ennen kevään tuloa ruukun sisällön voikin tyhjentää biojäteastiaan.

Valon puute ja tuo nykyajan vitsaus, keskuslämmitys, tekevät olosuhteet tukalaksi monelle kasville. Tänä talvena varauduimme pimeään hankkimalla Airamin kasveille tarkoitettuja ledilamppuja, jotka ripustimme verhokiskoon Nelson Gardenin valaisinjohdolla. Viritelmä on varsin onnistunut. Ja kasvit ovatkin saaneet valoa ja jopa kasvaneet. Viime kesänä parvekkeella kasvaneesta pelargoniasta katkesi oksa. Juurrutin sen lasissa ja istutin ruukkuun, ja osittaiseksi yllätykseksi se on viihtynyt hyvin sisällä koko talven.

Kuivaan huoneilmaan ei sen sijaan juuri ole ratkaisua löytynyt. Omakin nokka ollut välillä kipeänä kuivan ilman vuoksi. Yksi maijakin menetettiin kuivan ilman seurauksena tulleeseen kehrääjäpunkki-invaasioon. Muutamassa päivässä kasvi oli seitin peitossa ja kuhisi elämää. Onneksi selvittiin säikähdyksellä ja muut kasvit eivät joutuneet hyökkäyksen kohteeksi.

Päivän pidennettyä olikin jo korkea aika pistää operaatio mullanvaihto käyntiin. Osassa ruukuista olikin jo multa kadonnut ja/tai ruukku kasvanut täyteen juuria. Ruokapöydälle paperia suojaksi ja urakka oli valmis aloittaa. Meillä suurin osa kodin kukista on melko tavallisia joka kodin viherkasveja, niin kannoimme lähimarketista tavallista kukkamultaa. Tähänkin asti sellaisella pärjätty hyvin.

Mullanvaihdon lomassa leikkasin talven aikana ränsistyneistä juoruista latvat ja lehtevät varren osat juurtumaan vesilasiin. Niistä sitten uusia kasveja istuttamaan vähän myöhemmin. Pistokkaita leikkasin myös isosta vanhasta kiinanruususta. Kiinanruusu kokikin kunnon muodonmuutoksen, kun karsin sitä reilusti. Nyt se vähän niinkuin pyytelee anteeksi olemassaoloaan.

Joku saattaisi sanoa että hyvät hyssykät, mutta tästä on nyt kiinanruusunkin hyvä jatkaa kohti uusia aurinkoisia ja aina edellistä pidempiä kevätpäiviä. Josko se innostuisi vaikka kukkimaan.

Miten muuten teillä, joko on kukkiin vaihdettu uudet mullat?

Aurinkoisia päiviä toivottaen,

-J-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s